Vuonna 1994 metallin lasersintraus menetelmä (DMLS) tuli mukaan kuvioihin Electroluxin R&D yhteistyön kautta, jolloin metallin 3D-tulostus osaaminen siirtyi EOS:lle. Vuonna 1997 EOS keskittyi pulveripeti-lasersintraus menetelmään, omistaen menetelmän patentit ja lopulta vuonna 2000 EOS hankki omistukseensa suomalaisen huippuosaamisen, eli Electroluxin kehitystiimin. Turkuun perustettiin virallisesti metallitulostuksen materiaalikehitysyksikkö EOS Oy. Suomalaiset voivat olla ylpeitä tästä osaamisesta, johon DMLS perustuu ja jonka johdolla alan terävin kehitys kulkee tälläkin hetkellä.
Ammattikäyttöön suunnitellut EOS-polymeeri- että metallitulostimet ovat saavuttaneet maailmalla vankan aseman teollisuudessa. Nyt myös Suomessa matkataan pikkuhiljaa 3D-tulostamisessa kohti teollista valmistusta. EOS-tulostimia on käytössä myös metallitulostuksen alueella Suomessa jo useita, kertoo Jussi Tammisalo Tamsparkilta.
Alaa on rasittanut 3D-tulostuksen maine lähinnä prototyyppitulostamiseen soveltuvan laitteena, jota osaltaan on ruokkinut markkinoilla käyty keskustelu parametrien säätämisestä ja arvojen hakemisesta, ikään kuin 3D-tulostaminen olisi ikuista testaamista ja kokeilua.
”EOS on 3D-tulostuksen pioneeri ja markkinajohtaja. EOS on vienyt tätä käsitystä tulostamisesta ammattimaiseen suuntaan”, Jussi Tammisalo kertoo. Tamspark on EOS:n Suomen edustaja.
”EOS tekee tutkimuksen ja validoidut paketit, eli koneen, materiaalin sekä parametrit. Asiakas voi keskittyä oleelliseen, eli kappalesuunnitteluun 3D-tulostuksen optimoimiseksi ja hyödyntämiseksi täysimääräisenä ja valmiin mallin tulostamiseen ammattimaisesti validoidulla kokonaisuudella.”
Osaaminen lähtee Turusta
EOS:n yksi mittavimmista metallitulostuksen yksiköistä toimii Turussa, jossa 25 konetta tekee jatkuvaa materiaalikehitystä sekä laatuvalvontaa.
”Turun yksikössä tehdään työ, mikä mahdollistaa EOS-asiakkaille valmiit ratkaisut ja parametrit. Tämä tarkoittaa, että EOS takaa annetuilla materiaaleilla lopputuloksen, jolloin asiakas voi keskittyä omaa osaamiseensa ja laadukkaiden tulosteiden toimittamiseen tai käyttöön omissa rakenteissaan”, sanoo Tammisalo.
Validoidusta lopputuloksesta lähtee liikkeelle myös Suomen uusin metallitulostukseen keskittyvä konepuisto Delva Oy Hämeenlinnassa kahden EOS-metallitulostimen voimin. Yrityksen taustalla on vankka osaaminen ja kokemus teräksestä, vahvat siteen ja kokemus valmistavaan suurteollisuuteen sekä nuorta huippuosaamista suunnitteluun sekä lasersintraukseen.
EOS toimittaja Tamspark Oy on esitellyt koneisiin paletointiratkaisun joka mahdollistaa valmistusketjun tulostuksesta lopulliseen tuotteeseen. Tämä mahdollistaa jälkikoneistuksen sekä lankasahauksen hyödyntämisen metallitulostuksessa, jolloin päästään todelliseen kappalevalmistukseen ja hybridityöstöön.
”Polymeeritulostustus on vahvassa kasvussa, EOS:n laajassa materiaalivalikoimasta löytyy metallipuolen tavoin validoidut kokonaisuudet laajaan käyttöön, myös paloturvallisuusluokiteltuihin kohteisiin. Ammattimainen tulostus tavoittaa kiihtyvällä vauhdilla vaativien ruiskupuristuskappaleiden kohteita, kun valmistusmäärät pysyvät rajallisina, karkeasti muutamissa tuhansissa kappaleissa vuodessa, toki riippuen oleellisesti kappaleen koosta ja ominaisuuksista. Kun katsotaan eteenpäin kahden vuoden jaksolla, EOS esitteli jo laitteen, jossa golf pallon kokoisen kappaleen valmistusaika on noin 9 sekuntia!”, kertoo Tammisalo.